Rotumääritelmä

Ryhmä: 3

SILKKITERRIERI – 236

(Australian silky terrier)

Hyväksytty: FCI 25.5.2005 / SKL-FKK 11.9.2007

Alkuperämaa: Australia

Käyttötarkoitus: Kääpiöterrieri, seurakoira.

FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 3 terrierit, alaryhmä 4 kääpiöterrierit
Käyttökoetulosta ei vaadita.

YLEISVAIKUTELMA: Tiivis, kohtuullisen matalaraajainen, keskipitkä ja rakenteeltaan siro koira, joka on silti riittävän voimakas pystyäkseen metsästämään ja tappamaan pikkujyrsijöitä. Jakauksella oleva suora, silkkinen karvapeite antaa huolitellun vaikutelman.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Terrierimäinen, valpas, vilkas ja tasapainoinen. Rohkea ja omanarvontuntoinen kääpiöterrieri, erinomainen seurakoira.

PÄÄ: Kohtuullisen pitkä, etäisyys kirsun kärjestä silmien väliin on hieman lyhyempi kuin etäisyys silmien välistä niskakyhmyyn. Pään tulee olla voimakas, terrierimäinen ja kohtuullisen leveä korvien välistä.

Kallo: Tasainen, ei täyteläinen silmien välistä. Päälaella on hienoa silkkistä karvaa (top-knot), joka ei peitä silmiä. Pitkät, riippuvat karvat kuonossa tai poskissa eivät ole lainkaan toivottavat.

Otsapenger: Selvästi erottuva mutta kohtuullinen.

Kirsu: Musta.

Huulet: Tiiviit ja kuivat.

Leuat / hampaat: Leuat ovat vahvat. Hampaat ovat tasaisessa rivissä, eivät ahtaasti. Yläetuhampaat peittävät tiiviisti alaetuhampaat (leikkaava purenta).

Silmät: Pienet ja soikeat, eivät koskaan pyöreät eivätkä ulkonevat, väriltään mahdollisimman tummat. Ilme on valpas ja älykäs.

Korvat: Pienet, V:n muotoiset, ohuet, ylöskiinnittyneet, pystyt ja täysin vailla pitkiä karvoja.

KAULA: Keskipitkä, tyylikäs ja pitkän, silkkisen karvan peittämä. Niskalinja on hieman kaartuva ja liittyy sulavasti lapoihin.

RUNKO: Kohtuullisen pitkä suhteessa säkäkorkeuteen.

Ylälinja: Aina vaakasuora (sekä koiran seistessä että liikkuessa).

Lanne: Vahva.

Rintakehä: Kohtuullisen syvä ja leveä. Kyljet ovat selvästi kaarevat ja ulottuen pitkälle vahvaan lanteeseen.

HÄNTÄ: Häntä on kolmen ensimmäisen nikaman osalta pystyssä tai hieman kaareutunut, mutta ei käänny selän päälle. Häntä ei saa olla kiertynyt. Hännän ja rungon pituuden tulee olla tasapainossa keskenään. Ei hapsuja. Mikäli häntä on typistetty (Huom. Suomessa typistyskielto), se on korkealle kiinnittynyt ja pystyasentoinen mutta ei käänny selän päälle. Ei hapsuja.

RAAJAT

ETURAAJAT:

Yleisvaikutelma: Eturaajojen luut ovat sirot ja pyöreät. Eturaajat ovat suorat ja rungon alle sijoittuneet, ranteet eivät saa olla painuneet.

Lavat: Sirot ja viistot; olkavarren suhteen hyvin kulmautuneet ja tiiviisti rintakehän myötäiset.

Kyynärpäät: Eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset.

Etukäpälät: Pienet, ns. kissankäpälät, hyvät päkiät. Varpaat ovat tiiviisti yhdessä.
Kynnet ovat väriltään mustat tai hyvin tummat.

TAKARAAJAT:
Reidet: Hyvin kehittyneet.
Polvet: Hyvin kulmautuneet.
Kintereet: Hyvin kulmautuneet ja matalat, takaa katsottuna yhdensuuntaiset.
Takakäpälät: Pienet, ns. kissankäpälät, hyvät päkiät. Varpaat ovat tiiviisti yhdessä.
Kynnet ovat väriltään mustat tai hyvin tummat.

LIIKKEET: Vapaat ja tehokkaat. Ei löysyyttä lavoissa eikä kyynärpäissä. Käpälät ja ranteet eivät saa kääntyä sisään- eivätkä ulospäin. Takaraajojen työntö on voimakas, liikkeet ovat joustavat. Takaa katsottuna liikkeet eivät saa olla liian ahtaat eivätkä liian leveät.

KARVAPEITE

Karva: Karvapeitteen tulee olla litteä, karvan hienolaatuista, kiiltävää ja silkkistä. Karvapeite ei saa olla niin pitkä, että se haittaa koiran liikkumista, eikä se saa ulottua maahan asti. Käpälissä ei ole pitkää karvaa.

Väri: Kaikki sinisen ja punaruskean (tan) sävyt ovat hyväksyttyjä, mitä syvemmät ja selkeämmin toisistaan erottuvat, sen parempi. Hopeanharmaa ja valkoinen eivät ole hyväksyttyjä. Hännän sininen väri on hyvin tumma.

On toivottavaa, että päälaen karva on hopeansininen tai kellertävä. Sininen ja punaruskea väri jakautuvat seuraavasti: punaruskeaa väriä on korvien tyven ympärillä, kuonossa ja poskissa, säärien etuosassa, ranteista ja kintereistä varpaisiin sekä peräaukon ympärillä.

Sinistä väriä on kallon takaosasta hännän kärkeen jatkuen eturaajoissa lähelle ranteita ja takaraajoissa kintereeseen. Rungon sinisessä värissä ei saa olla punaruskean eikä pronssin sävyä. Punaruskeassa värissä ei saa olla nokisuutta. Musta väri on hyväksyttävää pennuilla, värin tulee olla vaihtunut siniseksi 18 kuukauden ikään mennessä.

KOKO JA PAINO

Säkäkorkeus: Urokset 23–26 cm.
Nartut voivat olla hieman pienempiä.

Paino: Suhteessa säkäkorkeuteen.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

VAKAVAT VIRHEET:
• Köyry tai notko selkä.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:
• Vihaisuus tai liiallinen arkuus.
• Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.

(Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry)